Raspberry torte – super fast recipe

rasp1

(English version – click here)

Тази рецепта е от ония при които съставките изглеждат прости и резултата предсказуем, а всъщност се получава една неописуема симфония.

Идеята е проста – да се направи блат който не е особено сладък но има тежка шоколадова консистенция. Отгоре му за контраст се слага слой от шоколад (пак не особено сладък) и най-отгоре се слага малиново сладко. Малиновото сладко прави магията – то е хем сладко хем леко киселее. В комбинация с шоколада се получава нещо уникално.

Но има и още – блата на тази торта съдържа само половин чаша захар и половин чаша брашно! Тоест можем да изядем 3-4 такива торти и изобщо да не надебелеем! При това никой гост няма да разбере че тортата е лека като облаче по отношение на лоши съставки – вкуса и е като на тежка торта.

Отнема 40 мин. от начало до край.

Съставките са смешни, вие сигурно ги имате всичките в къщи с изключение на шоколада. И така:

– 6 яйца
– ½ чаша захар
– ½ чаша брашно
– Ванилия (непременно от Мексико иначе нищо няма да стане)
– ½ чаша мляко (няма го на снимката, обяснение защо – по долу)
– Шоколад (да не е много сладък, аз съм екстремист и ползвам шоколад със 60% какао – само за извисени натури)
– Около ½ чаша малиново сладко (може и със семките, липсва на снимката, срам го беше)

Разделяме жълтъците от белтъците. Белтъците в миксер, жълтъците в обикновена купа, да им дойде акъла в главата. Правиме ги на пухкав сняг.

В това време усилено топим шоколада бавно – върху печката, но не на котлона а просто на топлата печка.

Мъжът, той от малък сам се е научил че всичко става по-добре ако се добави масло. Ето тука пак се проявява като пръв смазочник. Идеята е да се добави масло към шоколада за да се разтопи гладък, а не да почне да прави фасони и да се разделя на мазнина и твърди какаови частици. Ако топим шоколада прекалено бързо става точно такова разделяне. Никакво бъркане не помага. Тоест прибавянето на масло е нещо като застраховка, макар и излишна. Но мъжа – той така мисли и функционира.

Следва активна работа с участието на купата с жълтъците. В нея се прибавя първо ½ чаша захар. Разбърква се добре. После се добавя ½ чаша мляко. После ванилията. Едва тогава почва да се сипва ½ чаша брашно и то не наведнъж.
Това е важен момент: Целта е да се бърка и да се добавя постепенно брашното така че да се получи гладка смес. Като тесто за палачинки. Ако се сложи всичко заедно наведнъж сместа не става гладка а с множество твърди частици. Пак става хубава торта, но нали човек трябва да прави всичко със стил ако наистина готви. Тук мъжа симулира готвене. Той първо буха цялата ½ чаша брашно.

После сипва всичката захар.

После слага ванилия. На око. Да ама истинска, мексиканска.

Накрая слагаме млякото. При това може и не обикновено мляко, а соево. Защо? Ами защото мъжа не може да буде притесняван да провери дали има всички съставки преди да почне да готви. Като се окаже че няма някоя бодро звъни по телефона за помощ, хъмка и се съгласява, а като окачи слушалката си прави каквото си иска. Всъщност се оказа че и соевото мляко става, но истинската рецепта е с ½ чаша обикновено мляко.

Идва прекрасния момент на добавяне на горещия шоколад към сместа на жълтъчна основа.

И бъркаме. Шоколад, жълтъци, ванилия, захар, брашно, мляко.

Добавяме всичко това към белтъчния сняг.
Тука пак има фин момент: Внимателно бъркаме на ръка за да не изчезне абсолютно цялата пухкавост от белтъчния сняг.

Пръскаме формичката с олио против залепване на блата. И сипваме във формата.

Слагаме във фурната. Пече се 35 минути при 180 градуса.